GRUPA '69 Ispis E-mail


POSTANAK GRUPE '69

Osnivačka skupština "Samostalnih slikara-amatera" održana je 16. travnja 1969. godine u prostorijama Čitaonice "Vladimir Nazor" u Zagrebu. Prisustvovali su: Branko Domitrović, Hana Flerin-Dunatov, Vilma Gorić, Ema Hercog, Jelisava Matijević, dr Miroslav Mazut, Zlata Reiger, Drago Sminderovac, Ivan Sopta, Davorka Škrobonja, Zvonko Veljačić, ing. Ivan Veselić, Rene Walter, a Feliks Čurlin je toga dana bio službeno odsutan.

Na skupštini društva održanoj 16. lipnja 1969. godine u Čitaonici i galeriji "Vladimir Nazor" u Zagrebu, zaključeno je da se promijeni naziv u "Udruženje likovnih umjetnika – amatera GRUPA 69", a promjena, s novim Pravilnikom, registrirana je u SUP-u pod brojem 571/1, od dana 16. lipnja 1969.

• • •

PREDSJEDNICI I TAJNICI U TOKU OPSTOJANJA GRUPE '69:

Predsjednici

Dr. Miroslav Mazut 1969.g.

Drago Sminderovac 1970. - 1971.

Mladen Vukelić Moro 1972. - 1974.

Feliks Čurlin 1975. i 1978.

Josip Jukić 1976, 1977, 1979.

+ Milan Knežević-Emka 1980. - 2003.

Nedjeljko Jelić 2003. - 2004.

Branka Filipan od 2004. - 2011.

Jaroslav Kaderžabek 2011.

Tajnici

Zlata Reiger 1969.

Rene Walter 1970.

Branko Domitrović 1971. - 1973.

Ljubica Veljaić 1974, 1978. i 1979.

Ozren Anić 1975.

Magda Kovačević 1976. i 1977.

Ljubica Štibuhar 1980. - 1984.

Branka Bartolić 1985. - 1995.

Ljubica Štibuhar od 1996.


ČETRDESET GODINA POSTOJANJA UDRUGE LIKOVNIH UMJETNIKA GRUPA '69 - ZAGREB

Od nekolicine likovnih amatera okupljenih 1969. godine na "Sajmu cvijeća" u zagrebačkom Gornjem gradu razvilo se aktivno društvo kroz koje je prodefiliralo više desetaka ljubitelja umjetnosti i likovnog stvaralaštva. Većinom su to bili entuzijasti pa je i njihovo nesebično djelovanje rezultiralo vrijednim društvenim rezultatima, dok su oni posebno nadareni svojim radom stekli zavidnu afirmaciju i određena priznanja.

Brojne skupne izložbe, sudjelovanje na različitim likovnim manifestacijama, kao i samostalni nastupi pojedinaca – bili su svojevrsni filteri u formiranju određenih vrijednosti.

Grupa '69 izlagala je u oko dvadesetak zemalja Europe i izvan nje uz najbolje kritike, nagrade i priznanja: Talijanska Republika, Kanada, Republika Mađarska, Kraljevina Norveška, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Slovačka Republika, Švicarska Konfederacija, Republika Turska, Ukrajina kao i u svim državama nastalim na području bivše SFRJ .

Značajan trag u likovnom djelovanju Grupa '69 je ostvarila i kroz šezdesetak humanitarnih akcija u korist onih kojima je pomoć bila najpotrebnija u našim konvulzivnim prilikama. Spadamo među rijetke likovne asocijacije koje imaju petnajstak svojih stalnih poklon izložbi: Rim, Palata, Acquaviva Collecroce, Montemitro, Sanfelice del Molise, Pečuh, Pazin, Varaždin, ......…

Grupa '69 je, istovremeno, najviše nagrađivana likovna organizacija u nas, sa stotinjak nagrada i priznanja u zemlji i Europi.

Posebnu počast dobili smo od Pape Ivana Pavla II. koji je 18. 11. 1991. godine javno promovirao Grupu '69 na Trgu sv. Petra u Vatikanu ističući sve njene umjetničke, etičke i humanitarne akcije.

… “S posebnim uzbuđenjem pozdravljam skupinu hrvatskih umjetnika (Grupu ‘69), koji su došli u Rim izložiti svoje radove na dobritvornoj izložbi u korist žrtava u svojoj domovini. Iskazujem divljenje i pohvalu za ovaj njihov plemeniti čin i želim da odgovor Rimljana bude isto tako pozoran i velikodušan…”

IVAN PAVAO II

OSSEVATORE ROMANO 18/19.11.1991.

/ u povodu humanitarne izložbe Grupe ‘69 u Rimu 1991. godine /

• • •

Prof. Dr Stjepan Krastić u povodu stalne postave izložaka Grupe '69 u Rimu:

"Biti zastupljen u Rimu san je svakog umjetnika. Taj se san već stoljećima ostvarivao brojnim hrvatskim umjetnicima, počevši od renesansnog kipara Ivana Dunkovića iz Trogira............ Ovoj plejadi hrvatskih umjetnika pridružila se i Grupa '69, svojom stalnom postavom koja je djelo njihova srca i uma. Mi u ime Odbora Doma, kao i u ime svih onih koji će imati priliku upoznati njihova djela i diviti im se, od srca zahvaljujemo.

Želio bih izraziti čvrstu nadu da će nas ta djela dostojno predstavljati ne samo pred našim prijateljima talijanima, nego i svim kulturnim ljudima koji u tako velikom broju dolaze u ovaj drevni grad – Rim."

U stvaranju tako pozitivnih društvenih i artističkih afirmacija svoj doprinos dalo je oko 2000 članova i suradnika od osnivanja do danas. Udruga živi vrlo harmonično. Iz svojih sadržaja isključila je sve različitosti: nacije, vjeroispovijesti, političke stranke... uzimajući kao jedino mjerilo kvalitetno stvaralaštvo i etičnost.

Zbog visokih vrijednosti: umjetničkih, etičkih, humanističkih i organizacijskih u svijetu je nazvana "likovnim fenomenom". Živi i radi bez skandala, bez asocijalnih društvenih bolesti i pošasti (poput droge i alkoholizma). Ove vrijednosti uočili su brojni društveno-kulturni činitelji, posebno u Europi, radi čega je smatrana modelom dobrog rada i organizacije: ministar kulture Republike Austrije smatra da je model Grupa '69 prikladan za njihove uvjete; norveški ministar kulture pozvao je tadašnjeg predsjednika udruge Gosp. Milana Kneževića-Emku da bi čuo njegove prijedloge i način djelovanja, smatrajući ga primjerenim za norveške prilike; Talijanska Republika je postala u Zagreb tridesetočlanu multidisciplinarnu komisiju radi izučavanja Grupe '69 kao modela; umjetnička akademija u Cadiffu izabrala je tadašnjeg predsjednika ove udruge Gosp. Milana Kneževića-Emku za svog mentora diplomantima na teme narodnog stvaralaštva.

 
Kraljevi ulice

Film

Heamatology Croatia

Tko je Online

Gostiju online: 2